Πρώην Δήμαρχος Μελισσίων
Γενικός Γραμματέας Δήμου Μεταμόρφωσης

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Προτείναμε την άμεση πρόσληψη προσωπικού με δίμηνες συμβάσεις για την κάλυψη των κενών στους Παιδικούς Σταθμούς


Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πεντέλης της 28 Αυγούστου, πρότειναμε στη Διοίκηση να προχωρήσει σε άμεσες προσλήψεις στους Παιδικούς Σταθμούς με δίμηνες συμβάσεις, ώστε να μην αντιμετωπισθούν προβλήματα κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και μέχρι να την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού που έχει ζητήσει ο Δήμος και η οποία φαίνεται να καθυστερεί.

Με έγγραφό του το Υπουργείο Εσωτερικών, στις 23 Αυγούστου, συστήνει ουσιαστικά στους Δήμους να προσλάβουν προσωπικό με δίμηνες συμβάσεις.

Ήδη κάποιοι Δήμοι (Άλιμος, Νέα Σμύρνη, Πεύκη-Λυκόβρυση κ.α.), έγκαιρα προγραμμάτισαν αυτές τις προσλήψεις, ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που έχει προκύψει με την καθυστέρηση έγκρισης προσλήψεων από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Δυστυχώς, ο Δήμος Πεντέλης δε συμπεριλαμβάνεται στους Δήμους αυτούς, για ακόμη μία φορά πορεύεται χωρίς προγραμματισμό και πολύ φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν προβλήματα κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς στους Παιδικούς Σταθμούς.

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Συνεχίζει να παραπλανεί τον κόσμο ο κ. Στεργίου για τους παιδικούς Σταθμούς

Επειδή ο κ. Στεργίου συνεχίζει να παραπλανεί τους πολίτες για το θέμα των παιδικών σταθμών, διευκρινίζουμε τα εξής:

Δικαιούχοι της επιδότησης του προγράμματος Βρεφονηπιακών Σταθμών μέσω ΕΕΤΑΑ είναι οι μητέρες και όχι οι Δήμοι!

Το γεγονός ότι από τις 444 διαθέσιμες θέσεις που είχε ο Δήμος μας, βάση των δομών που διαθέτει, καλύφθηκαν μόνο οι 39, πρέπει να προβληματίσει του ιθύνοντες του Δήμου για την αποτελεσματικότητά τους.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία συνεννόησης του Υπουργείου Απασχόλησης και της ΚΕΔΕ στην οποία συμμετέχει ενεργά και ο Δημοτικός Σύμβουλος του συνδυασμού μας και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ κος Βλάσσης Σιώμος. Εκτιμούμε ότι μετά την κατάληξη των συζητήσεων, οι επιδοτούμενες θέσεις θα αυξηθούν κατά 20.000, από τις οποίες το 50% θα αφορά την Αττική.
 

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Οφείλουμε να δούμε τα θέματα του Πεντελικού με μεγαλύτερη σοβαρότητα

Πριν λίγες μέρες παρευρέθηκα σε μια συναυλία του Λάκη Χαλκιά στο θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη στα Βρηλίσσια.

Σε ένα παλαιό νταμάρι το πολύ 4-5 στεμμάτων, ο Δήμος κατάφερε να λειτουργεί ένα αξιολογο ανοικτό χώρο θερινών πολιτιστικών εκδηλώσεων, που σέβεται το περιβάλλον και προσφέρει ποιοτική διάσκεδαση και ποιοτικές πολιτιστικές δραστηριότητες στους δημότες.

Αναρρωτιόμουν γιατί στην Πεντέλη να μην μπορεί να γίνει ένας ανάλογος χώρος. Ένας χώρος μοναδικός για την Αττική, ένας χώρος που θα δώσει πολιτιστική ανάσα στους κατοίκους και στο Πεντελικό. Ένας χώρος που είναι θεσμοθετημένος από το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας του Πεντελικού.

Όραμά μου είναι η δημιουργία αυτού του χώρου στην Πεντέλη σε συνδυασμό με την σταδιακή αποκατάσταση του τοπίου του Πεντελικού και την εφαρμογή των όσων προβλέπονται στο Π.Δ. προστασίας.

Ήδη εργάζομαι προς την κατεύθυνση αυτή και σε λίγες εβδομάδες θα είμαι σε θέση να ανακοινώσω μια ουσιστική πρωτοβουλία για το βουνό μας.

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Αποδείχθηκε ότι ο κ. Στεργίου κορόιδευε τον κόσμο για τους Παιδικούς Σταθμούς


Πριν το καλοκαίρι το κ. Στεργίου διατυμπάνιζε με δελτία τύπου και με την παρουσία του στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της πόλης, ότι κατάφερε ο ίδιος προσωπικά (χαίρε καίσαρ!!!) να εξασφαλίσει δωρεάν τροφεία των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς.

Με ανακοίνωση μας τότε είχαμε επισημάνει το θέμα. Λίγες μέρες μετά δυστυχώς η πραγματικότητα μας δικαίωσε και αφήνει παντελώς εκτεθειμένο τον κ. Στεργίου.

Ελάχιστες θέσεις έγιναν δεκτές από την πόλη μας. Φυσικά για αυτό δεν ευθύνεται ο κ. Στεργίου.

Η ευθύνη του είναι ότι κορόιδευε τον κόσμο πριν και προσπαθούσε να πιστωθεί κάτι που δεν ήταν δικό του. Έχουμε πει πολλές φορές ότι εμείς τον κ. Στεργίου τον ξέραμε. Ξέραμε ότι είναι αναξιόπιστος και λέει ψέματα και για αυτό δεν λαμβάνουμε καθόλου υπόψη μας τα όσα λέει. Ευτυχώς τον γνωρίζουν σιγά σιγά και οι πολίτες.

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Το ΕΣΠΑ ολοκληρώνεται. Οι δυνατότητες που θα έχουν οι Δήμο μετά το 2014 να χρηματοδοτήσουν έργα τους

Πριν μερικές μέρες συναντήθηκα με στελέχη της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Αττικής, αρμόδια για τη χρηματοδότηση έργων των Δήμων από κοινοτικά κονδύλια.

Από τη συνάντηση υπήρξαν ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις για της πορεία του ΕΣΠΑ, που λήγει σε ότι αφορά τις εγκρίσεις χρηματοδοτήσεων στις 31/12/2013 και λάβαμε χρήσιμη πληροφόρηση για το νέο πρόγραμμα που θα αφορά την περίοδο 2014 -2020, καθώς και για άλλες δυνατότητες που παρουσιάζονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να χρηματοδοτήσει έργα.

Επιγραμματικά τα βασικότερα συμπεράσματα από τη συνάντηση είναι τα εξής:  

ΕΣΠΑ 2007 - 2013. Μέχρι 31/12/2012 μπορούν να εντάσσονται έργα για χρηματοδότηση
Το ΕΣΠΑ αφορά την περίοδο 2007 - 2013 και ολοκληρώνεται σε 16 μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι αρχίζουν να στενεύουν τα περιθώρια των Δήμων να χρηματοδοτήσουν έργα τους από χρήματα του ΕΣΠΑ.

Για να έχουν πιθανότητες οι Δήμοι να χρηματοδοτήσουν έργα από το ΕΣΠΑ, αυτά πρέπει να είναι απολύτως ώριμα και να μην έχουν κανένα πολεοδομικό ή τεχνικό εμπόδιο για την ολοκλήρωσή τους.

Λιγότερα χρήματα για την Αττική την περίοδο 2014 - 2020. Έμφαση σε ολοκληρωμένα προγράμματα εστιασμένα στην καινοτομία
Μετά την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ θα ξεκινήσει το νέο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την περίοδο 2014 -2020.  Όμως θα είναι σημαντικά μικρότερο για την Αττική (περίπου το 50% του ΕΣΠΑ) και αυτό γιατί η Αττική θα θεωρείται ανεπτυγμένη περιφέρεια, άρα θα δικαιούται λιγότερα χρήματα.

Επιπλέον τα έργα που θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα πρέπει να δίνουν έμφαση στην καινοτομία, την τεχνολογία, να είναι βιοκλιματικά και να προσφέρουν ολοκληρωμένες διαχειριστικές λύσεις.
Οι Δήμοι λοιπόν από τώρα πρέπει να αρχίζουν να ετοιμάζουν πλήρεις και ώριμες μελέτες με έμφαση στην καινοτομία, την τεχνολογία και την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να είναι έτοιμοι από το 2014 και μετά να τις υποβάλλουν για να αξιολογηθούν και να χρηματοδοτηθούν.

Σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο το πρόγραμμα JESSICA μέχρι την 30/6/2015
Ανεξάρτητα από το ΕΣΠΑ και το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της περιόδου 2014 - 2020, ένα ουσιαστικό χρηματοδοτικό εργαλείο που μπορούν οι Δήμοι να χρησιμοποιήσουν για να χρηματοδοτήσουν ολοκληρωμένα έργα αστικής ανάπλασης είναι το πρόγραμμα JESSICA που λήγει στις 30/6/2015.

Το πρόγραμμα προϋποθέτει συμπράξεις δημοσίου - ιδιωτικού τομέα και απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν να αποτελούν μέρος ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αειφόρου Αστικής Ανάπτυξης, που θα διασφαλίζει σημαντικά αναπτυξιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Οι προτάσεις αξιολογούνται κατά σειρά προτεραιότητας με βάση το χρόνο υποβολής τους.

Χρηματοδοτική περίοδος μετά το 2020 - Ευκαιρίες για την Αττική
Εκτίμηση των στελεχών της διαχειριστικής αρχής είναι ότι η χώρα και η περιφέρεια Αττικής, λόγω της ύφεσης στην οικονομία, στη χρηματοδοτική περίοδο μετά το 2020, δεν θα συγκαταλέγονται στις ανεπτυγμένες περιοχές, με αποτέλεσμα να δικαιούνται περισσότερους πόρους για έργα και παρεμβάσεις. Επισημαίνω ξανά ότι οι παρεμβάσεις αυτές πρέπει να δίνουν έμφαση στην καινοτομία, την τεχνολογία, στην προστασία του περιβάλλοντος και να έχουν στοιχεία ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Συνεπώς για τους Δήμους της Αττικής, μετά το 2020 θα υπάρξουν περισσότερες δυνατότητες χρηματοδότησης των παρεμβάσεών τους, σε σχέση με αυτές που θα έχουν την περίοδο 2014 -2020, αρκείς φυσικά να μπορούν να τις εκμεταλλευτούν.

Δήμος Πεντέλης: Μηδενική άντληση πόρων για έργα του Δήμου από τη Διοίκηση Στεργίου, ανύπαρκτος σχεδιασμός για το μέλλον. Σε ότι μας αφορά οφείλουμε από τώρα να προετοιμαστούμε με στόχο να ο Δήμος να αντλήσει όσο το δυνατό περισσότερους πόρους μετά το 2014
Εύχομαι ο Δήμος μας να μπορέσει να χρηματοδοτήσει έργα από το ΕΣΠΑ, όμως αμφιβάλω αν η διοίκηση Στεργίου έχει την ικανότητα να το πετύχει.

Επίσης είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ο Στεργίου φεύγοντας από το Δήμο τον Ιούνιο του 2014 δεν θα έχει αφήσει απολύτως τίποτε σε επίπεδο μελετών και σχεδιασμού.
Εδώ ξεκινά η δική μας ευθύνη. Η δουλειά μας είναι να ετοιμάσουμε το Δήμο ώστε να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο τις δυνατότητες από τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η επίσκεψη μου στη διαχειριστή αρχή με βοήθησε σημαντικά στο να μπορέσω να έχω τα δεδομένα και τις προϋποθέσεις που θα ισχύσουν από εδώ και στο εξής για τη χρηματοδότηση έργων της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Αττική.
Στον τομέα αυτό διαθέτω σημαντική εμπειρία και γνώση, η οποία με βοήθησε ώστε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Δημάρχου Μελισσίων ο Δήμος μας να καταφέρει να χρηματοδοτηθεί και να υλοποιήσει σημαντικά έργα (κλειστό γυμναστήριο, κοινωνικό κέντρο, αγωγοί αποχέτευσης ομβρύων υδάτων, ανάπλαση κεντρικής περιοχής, ανάπλαση πρώτης γειτονιάς, ανάπλαση πλατείας 28ης Οκτωβρίου κ.α.), καθώς επίσης να αποκτήσει ώριμες μελέτες για έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν άμεσα.  

Με βάση την εμπειρία αυτή, αλλά και τη γνώση που υπάρχει σήμερα, θα ξεκινήσουμε από το Σεπτέμβριο μαζί με τα στελέχη του συνδυασμού μας, να σχεδιάσουμε σε ρεαλιστική βάση τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην πόλη μας και μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα για έργα των Δήμων.
Για την πόλη μας πρέπει να υπάρξει ένα ενιαίο Ολοκληρωμένο Σχέδιο  Αειφόρου Αστικής Ανάπτυξης. Όλες οι επιμέρους παρεμβάσεις θα είναι μέρος του Σχεδίου αυτού και θα στοχεύουν σε αναπτυξιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Εκτιμώ ότι στο σχεδιασμό, αλλά και στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου, πρέπει να συμμετέχουν ικανά στελέχη άλλων δημοτικών παρατάξεων, αλλά και οι πολίτες που ενδιαφέρονται. Σε ότι με αφορά θα επιδιώξω με κάθε τρόπο το σχέδιο αυτό να έχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση μεταξύ των υγειών δυνάμεων της πόλης μας.
Στόχος μας είναι τον Οκτώβριο του 2013 το σχέδιο αυτό να είναι έτοιμο. Πρέπει να έχει παρεμβάσεις για τα Μελίσσια, τη Νέα Πεντέλη, την Πεντέλη και τον ορεινό όγκο του Πεντελικού.

Ήδη έχουμε ξεκινήσει το διάλογο με τους πολίτες ώστε να διαμορφώσουμε το σχέδιο παρεμβάσεων για τη Νέα Πεντέλη. Σε λίγες εβδομάδες θα κάνουμε κάτι ανάλογο για τα Μελίσσια, ενώ στις αρχές του 2013 και για την Πεντέλη. Τέλος σε ότι αφορά το Πεντελικό εντός του 2012 θα ανακοινώσουμε μια ουσιαστική πρωτοβουλία που θα δημιουργήσει σημαντικές προϋποθέσεις άντλησης πόρων για χρηματοδότηση παρεμβάσεων στο Πεντελικό σύμφωνα με το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του.
Δουλεύουμε με γνώση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, μακριά από τους λαϊκισμούς και τους πολιτικάντικους τσαρλατανισμους του κ. Στεργίου.

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεταμόρφωσης το Σχέδιο Οικονομικής Υποστήριξης του Δήμου και η δυνατότητα δανεισμού του μέχρι ποσού 3,89 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή χρεών μέχρι 31/12/2011. Υπευθυνότητα στο Δήμο Μεταμόρφωσης, ρεβανσισμός και εμπάθεια στο Δήμο Πεντέλης


Την Παρασκευή 3 Αυγούστου το Δημοτικό Συμβούλιο Μεταμόρφωσης ενέκρινε το Σχέδιο Οικονομικής Υποστήριξης που είναι απαραίτητο να συνταχθεί προκειμένου ο Δήμος να μπορεί να δανειοδοτηθεί μόνο για την αποπληρωμή χρεών του, που έχουν δημιουργηθεί μέχρι 31/12/2011.
Θέλω να επισημάνω την υπευθυνότητα με τον οποία ο Δήμαρχος Μιλτιάδης Καρπέτας έχει χειριστεί το ζήτημα των υποχρεώσεων του Δήμου που παρέλαβε από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου. Αυτές ανέρχονταν στις 31/12/2010 σε 15 εκατ. ευρώ σε τράπεζες και σε 6,88 εκατ. σε προμηθευτές (χωρίς προμηθευτές των νομικών προσώπων).

Στις 31/12/2011 οι υποχρεώσεις του Δήμου στις Τράπεζες είχαν μειωθεί σε 13,43 εκατ. ευρώ και σε προμηθευτές σε 5,7 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των προμηθευτών των νομικών προσώπων, ενώ στις 31/7/2012 οι υποχρεώσεις του Δήμου και των παλαιών του νομικών προσώπων σε προμηθευτές ανέρχονταν περίπου σε 4,35 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία δείχνουν τη σοβαρότητα της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου. Και παρά το γεγονός ότι οι υποχρεώσεις σε προμηθευτές ανέρχονται σήμερα σε 4,35 εκατ. ευρώ, το δάνειο που ζητά να λάβει ο Δήμος είναι μέχρι 3,89 εκατ. ευρώ, όπου μέσα σε αυτό περιλαμβάνονται και 0,58 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων ακινήτων που είχαν δημιουργηθεί μέχρι 31/12/2011, αλλά δεν εμπεριέχονταν στις λογιστικές υποχρεώσεις του Δήμου. Επιπλέον ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η διοίκηση του Δήμου Μεταμόρφωσης έχει κάνει προγραμματισμό να πληρώσει και ποσό 0,57 εκατ. ευρώ σε υποχρεώσεις προμηθευτών της 31/12/2011 από δικούς της πόρους και όχι από δάνειο!

Ήταν η πρώτη φορά που παρευρισκόμουν στο Δημοτικό Συμβούλιο με την ιδιότητά του Γεν. Γραμματέα του Δήμου. Μου έκανε εντύπωση το υψηλό επίπεδο της συζήτησης.
Ο Δήμαρχος Μιλτιάδης Καρπέτας, αντιλαμβανόμενος πλήρως το ρόλο του που είναι να ενώνει και όχι να διχάζει, δεν αναφέρθηκε καθόλου στο παρελθόν. Με τη στάση του δείχνει ότι σέβεται το αξιόλογο έργο που επιτέλεσε η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Μεταμόρφωσης και ο ίδιος συνεχίζει το δικό του. Η συμπεριφορά αυτή δημιουργεί κλίμα συναίνεσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, κλίμα που ενισχύεται και από την υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης.

Αποτέλεσμα είναι το αίτημα του Δήμου Μεταμόρφωσης για δανεισμό να εγκριθεί και από τη Δημοτική Αρχή και από τη μείζονα αντιπολίτευση, οι δε διαφορετικές απόψεις που ακούστηκαν κινήθηκαν σε πλαίσια ευπρέπειας και πολιτικού πολιτισμού.

Η εικόνα αυτή δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα στο Δήμο Πεντέλης.
Εκεί που ο Στεργίου λέει ότι "εγώ δεν πληρώνω του παλαιούς προμηθευτές του Δήμου Μελισσίων", οι οποίοι φυσικά κάνουν αγωγές βλέποντας τη συμπεριφορά αυτή και παραμένουν απλήρωτοι για αρκετό καιρό.

Εκεί που ο Στεργίου αλόγιστα ζητά δάνειο 8.000.000 ευρώ για να πληρώσει υποχρεώσεις σε προμηθευτές και των τριών Δήμων, που όμως είναι κάτω από 4.500.000 ευρώ!!

Εκεί που ο Στεργίου με την απαράδεκτη συμπεριφορά του, κάνει ότι μπορεί να απαξιώσει το σημαντικό έργο που εγώ και οι συνεργάτες μου κάναμε στα Μελίσσια, παραπληροφορεί τον κόσμο, λέει ψέματα και βάζει τα παπαγαλάκια του να κάνουν το ίδιο.

Εκεί που ο ρεβανσισμός και η εμπάθεια του Στεργίου μεγαλώνουν καθημερινά διότι αντιλαμβάνεται ότι οι πολίτες των Μελισσίων συγκρίνουν το πλούσιο έργο μας με το ανύπαρκτο δικό του.

Εκεί που το μίσος του Στεργίου για το πρόσωπό μου λαμβάνει πλέον χαρακτηριστικά εμμονής και ο ίδιος λειτουργεί συνειδητά με στόχο να μου προξενήσει την οποιαδήποτε μορφής βλάβη σε προσωπικό επίπεδο.
Εκεί που κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου απαξιώνει την τοπική αυτοδιοίκηση στα μάτια των πολιτών.
Δεν πειράζει.. 19 μήνες τους έμειναν.
Προσωπικά εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα αγνοώ το Στεργίου και ο συνδυασμός μας δεν συμμετέχει, ούτε απαντά, σε άγονες αντιπαραθέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Προσωπικά θα συνεχίσω πιο έντονα να εργάζομαι σε δύο κατευθύνσεις:
1) Να τιμήσω την εμπιστοσύνη του Δημάρχου Μεταμόρφωσης κ. Μιλτιάδη Καρπέτα και να συμβάλλω με τις γνώσεις μου, την εμπειρία μου και τη δουλειά μου, να προσφέρει ο Δήμος Μεταμόρφωσης καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες του.

2) Μαζί με τα ικανά στελέχη του συνδυασμού μας ήδη ξεκινήσαμε να διαμορφώνουμε το σχέδιό μας για το Δήμο Πεντέλης, ένα σχέδιο άμεσα εφαρμόσιμο που θα επιδιώξουμε να έχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση τόσο με την τοπική κοινωνία, όσο και με το αξιόλογο πολιτικό δυναμικό που υπάρχει στην πόλη μας και αντιλαμβάνεται ότι η παρουσία του Στεργίου υποβαθμίζει το Δήμο μας σε όλα τα επίπεδα.

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

ΣΤΟΠ σε νέες άδειες φωτοβολταϊκών, μειώνονται σημαντικά οι τιμές αγοράς ρεύματος που παράγεται από φωτοβολταϊκές μονάδες. Δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο οι οικονομικοί όροι για μεγάλες εγκαταστάσεις όπως αυτή που ήθελε να εγκαταστήσει η Ι.Μονή Πεντέλης στο Πεντελικό.


Κατά τη διάρκεια του αγώνα που δώσαμε μέσα από τη συντονιστική επιτροπή κατά των φωτοβολταϊκών, είχαμε μεταξύ άλλων αναφέρει ότι τα σχέδια της Εκκλησίας της Ελλάδος εκτός από τα χωροταξικά προβλήματα που είχαν, ήταν ανεδαφικά και από οικονομικής απόψεως. Είχαμε επισημάνει ότι το εγχείρημα δεν θα ήταν βιώσιμο, δεδομένου ότι αναμέναμε ότι η ΔΕΗ θα μείωνε σταδιακά τις τιμές αγοράς ρεύματος που παράγεται από φωτοβολταϊκές μονάδες.

Ο επιπλέον κίνδυνος που υπήρχε, ήταν να υπάρξει απόλυτη εγκατάλειψη της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών, κάτι που θα ισοδυναμούσε με άναρχη παραμονή τους στο βουνό και άμεσο αποτέλεσμα την ουσιαστική και μόνιμη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της  περιοχής συνολικότερα.

Δικαιωθήκαμε απόλυτα για την εκτίμησή μας αυτή.

Με σημερινή ανακοίνωσή του το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναστέλλει τη διαδικασία χορήγησης νέων αδειών για φωτοβολταϊκά και παράλληλα μειώνει σημαντικά τις εγγυημένες τιμές αγοράς ενέργειας από φωτοβολταϊκές μονάδες.

Η εξέλιξη αυτή καθιστά πλέον ουσιαστικά απαγορευτική και από επιχειρηματικής άποψης, την οποιαδήποτε σκέψη της Εκκλησίας της Ελλάδος για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό.

Εμείς όμως δεν εφησυχάζουμε.

Έχουμε δηλώσει ότι ο αγώνας κατά της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου στο Πεντελικό θα συνεχιστεί μέχρι την οριστική ακύρωση των σχεδίων της Εκκλησίας της Ελλάδος και μέχρι την οριστική και χωρίς αμφισβητήσεις κατοχύρωση του δημοσίου δασικού χαρακτήρα του Πεντελικού βουνού.

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Νέο πλυντήριο κάδων απέκτησε ο Δήμος Μεταμόρφωσης



Ένα νέο πλυντήριο κάδων τελευταίας τεχνολογίας απέκτησε ο Δήμος Μεταμόρφωσης. Το όχημα έχει τη δυνατότητα να πλένει και να απολυμαίνει κάδους κάθε μεγέθους, ενώ ανάμεσα στις δυνατότητές του είναι να πλένει δρόμους και πεζοδρόμια. Λειτουργεί σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές CE.

Το όχημα είναι σίγουρο ότι θα βελτιώσει σημαντικά την καθαριότητα και την υγιεινή της πόλης.

Ανάλογο όχημα είχαμε προμηθευτεί κι εμείς στο Δήμο Μελισσίων και μας βοήθησε ιδιαίτερα να διατηρούμε τους κάδους του Δήμου μας καθαρούς.

Τις υπηρεσίες του πλυντηρίου των Μελισσίων, μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης, μπορούν πλέον να τις έχουν και οι κάτοικοι των περιοχών της Νέας Πεντέλης και της Πεντέλης.

Δυστυχώς όμως το επίπεδο καθαριότητας στην πόλη μας αντί να βελτιώνεται, υποχωρεί όλο και περισσότερο. Αρκεί κανείς να δει και να πλησιάσει από κοντά τους κάδους στα Μελίσσια και στη Νέα Πεντέλη.. 

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Απαράδεκτη η κατάσταση στο ρέμα της Αγίου Σίλα στη Νέα Πεντέλη. Εγκατάλειψη, ξερά χόρτα και σκουπίδια καθιστούν ιδιαίτερα επικίνδυνη την περιοχή




Το Σάββατο 4 Αυγούστου το πρωί περπάτησα με το Δημοτικό Σύμβουλο Νέας Πεντέλης Κώστα Καλλιανιώτη, το ρέμα της Αγίου Σίλα ξεκινώντας από την πλατεία Αγίου Σίλα.

Το ρέμα βρισκόταν σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση. Ξερά χόρτα που έπρεπε να κοπούν, πεταμένα σκουπίδια, χαλασμένα παγκάκια και φώτα, συνθέτουν ένα θέαμα που δεν αρμόζει στο κέντρο της Νέας Πεντέλης και καθιστά την περιοχή ιδιαίτερα επικίνδυνη, ακόμα και για πυρκαγιά. Στην ίδια απαράδεκτη κατάσταση ήταν και η πλατεία του Αγίου Σίλα με πολλές κατεστραμμένες πλάκες που είναι πολύ επικίνδυνες για όσους κινούνται πάνω σε αυτή.



Το ρέμα είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Με κατάλληλες παρεμβάσεις μπορεί να αποτελέσει περιβαλλοντική όαση για την περιοχή μας. Αποτελεί μοναδικό χώρο περιπάτου όλο το χρόνο για τους κατοίκους της πόλη μας.

Καλείται η δημοτική αρχή να κάνει τη στοιχειώδη δουλειά της και άμεσα να πράξει το αυτονόητο. Να καθαρίσει το ρέμα, να επιδιορθώσει τις βλάβες, να φτιάξει τις πλάκες στην πλατεία Αγίου Σίλα, ώστε ο χώρος να είναι ευπρεπής, προσβάσιμος και ασφαλής στους πολίτες.

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Χρηματοδότηση του Δήμου Μεταμόρφωσης με 189.000 ευρώ για την κατασκευή παιδικών χαρών από το πράσινο ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Το Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος ενέκρινε την ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα "Αστική Αναζωογόνηση 2012 -2015" του έργου ανακατασκευής παιδικών χαρών του Δήμου Μεταμόρφωσης, η κατασκευή του οποίου θα χρηματοδοτηθεί με 190.000 ευρώ.

Η αίτηση του Δήμου Μεταμόρφωσης είχε κατατεθεί το Μαϊο του 2012.

Συνολικά εντάθηκαν 104 έργα από διάφορους Δήμους της χώρας.

Ο Δήμος Πεντέλης δεν έλαβε τέτοια χρηματοδότηση. Δεν γνωρίζω αν έκανε καν αίτηση, παρά το γεγονός ότι η δική μας διοίκηση είχε έτοιμες μελέτες ανάπλασης για όλες τις παιδικές χαρές των Μελισσίων.

Αρνείται συστηματικά η διοίκηση του κ. Στεργίου να μας χορηγήσει τα οικονομικά στοιχεία των Νομικών Προσώπων. Μόνη πλέον διαδικασία να τα λάβουμε είναι η προσφυγή στα αρμόδια όργανα

Με αλλεπάλληλες επιστολές μας έχουμε ζητήσει από τη διοίκηση του κ. Στεργίου να μας χορηγεί τα οικονομικά στοιχεία των νομικών προσώπων (αθλητισμού - πολιτισμού και κοινωνικής πρόνοιας) και των σχολικών επιτροπών κάθε δύο μήνες.

Τα αντίστοιχα στοιχεία για το Δήμο, μας τα διαθέτουν χωρίς πρόβλημα.

Δεν κατανοούμε λοιπόν το λόγο που δεν μας χορηγούν τα στοιχεία των Νομικών Προσώπων του Δήμου.

Πλέον είμαστε αναγκασμένοι να προσφύγουμε στα αρμόδια όργανα για να λάβουμε τα οικονομικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ενημέρωσή μας και τη λειτουργία μας ως δημοτικής παράταξης που έχει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο και εκπροσωπεί ένα σημαντικό τμήμα της τοπικής μας κοινωνίας.

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Ούτε φέτος ο δήμος προσέφερε δωρεάν κατασκήνωση στα παιδιά της πόλης


Είναι προφανές ότι ο κ. Στεργίου δεν αντιλαμβάνεται ότι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο δήμος θα πρέπει να ενισχύσει τις κοινωνικές του υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Αν το αντιλαμβάνονταν δεν θα σταματούσε την υπηρεσία της παροχής δωρεάν κατασκήνωσης το καλοκαίρι που εμείς παρείχαμε στις οικογένειες της πόλης μας.
Το κόστος για 100 παιδιά της πόλης για 11 μέρες σε κατασκηνωτικό χώρο ανέρχεται σε 25.000 ευρώ.
Είναι χαμηλότερο από την αμοιβή των 30.000 ευρώ που επέλεξε να δώσει στο δικηγόρο του για την κατάθεση αγωγής κατά της Τουρκίας!!!